Spring naar content

Momenteel werken wij aan een betere ervaring voor de gebruikers door aanpassingen te doen aan de website. Als gevolg hiervan kan informatie verouderd of onjuist zijn. Heb je vragen? Stuur ons een bericht! Als je op de hoogte gehouden wilt worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Een speler die zich in buitenspelpositie bevindt op het moment dat de bal wordt gespeeld of geraakt * door een medespeler, wordt alleen gestraft als hij actief betrokken raakt bij het spel door:

 • in te grijpen in het spel door het spelen of raken van de bal, die door een medespeler is gespeeld of geraakt, of
 • een tegenstander in diens spel te beïnvloeden door
  • te voorkomen dat een tegenstander de bal kan spelen of in staat is te spelen door duidelijk het gezichtsveld van de tegenstander te blokkeren of
  • een tegenstander aan te vallen in strijd om de bal, of
  • duidelijk te proberen de in de nabijheid zijnde bal te spelen waarbij deze handeling de tegenstander beïnvloedt, of
  • een duidelijke actie te maken die duidelijk invloed heeft op de mogelijkheid van een tegenstander om de bal te spelen
  of
 • door voordeel te trekken door de bal te spelen of een tegenstander in diens spel te beïnvloeden wanneer de bal
  • terugkomt of van richting is veranderd van de doelpaal, doellat, wedstrijdofficial of een tegenstander;
  • bewust is gered door een tegenstander.

* Het eerste moment van contact bij het spelen of raken van de bal moet worden gebruikt

Een speler die zich in buitenspelpositie bevindt en die de bal ontvangt van een tegenstander die de bal bewust speelt (behalve bij het maken van een redding door een tegenstander), wordt niet beschouwd als een speler die voordeel trekt.

Van een redding is sprake als een speler de bal die in het doel gaat of er dicht bij in de buurt is, tegenhoudt, of probeert tegen de houden, met enig lichaamsdeel behalve de handen (tenzij de doelverdediger dit doet in het strafschopgebied).

In situaties waarin:

 • een speler die komende vanuit, of staande in, een buitenspelpositie, in de weg loopt van een tegenstander en daarmee de tegenstander beïnvloedt in zijn beweging naar de bal, is strafbaar als het invloed heeft op de mogelijkheid van de tegenstander om de bal te spelen of daartoe een poging te doen; als de speler in de weg loopt van een tegenstander en de voortgang van deze tegenstander belet (bijv. blokkeert de tegenstander), dan moet de overtreding in overeenstemming met Regel 12 worden bestraft;
 • een speler in een buitenspelpositie die zich beweegt in de richting van de bal met de bedoeling de bal te spelen en waartegen een overtreding wordt begaan, voordat hij de bal speelt of probeert te spelen. In dit geval wordt de overtreding bestraft als had deze plaatsgevonden voordat de speler zich in buitenspelpositie bevond;
 • een overtreding wordt begaan tegen een buitenspel staande speler die de bal al speelt of probeert te spelen, of een tegenstander aanvalt om de bal te veroveren. In dit geval wordt het buitenspel staan bestraft, omdat het gebeurde voor de overtreding plaatsvond.
Scroll naar boven

Rad van fortuin

Draaien maar!
Ik ga akkoord met het privacy beleid en de actievoorwaarden.