Spring naar content

Momenteel werken wij aan een betere ervaring voor de gebruikers door aanpassingen te doen aan de website. Als gevolg hiervan kan informatie verouderd of onjuist zijn. Heb je vragen? Stuur ons een bericht! Als je op de hoogte gehouden wilt worden meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

De IFAB heeft vergadering gehouden waarbij veel besproken is, waaronder de mogelijke spelregelwijzigingen voor volgend seizoen. Dit heeft altijd impact op spelers, trainers, scheidsrechters en het publiek. Daarom besteden wij er nu al aandacht aan. Je komt zo ook sneller in de verleiding om ze alvast te bespreken. Wanneer de spelregels dan definitief van kracht worden ken je ze al.

Een aantal mogelijke wijzigingen op een rij:

Spelers die gewisseld worden moeten bij de dichtstbijzijnde lijn uit het veld. Hiermee wordt een stap in de goede richting gezet om tijdrekken aan te pakken.

Team officials kunnen gele en rode kaarten getoond worden. Met name de gele kaart is een sterker instrument dan waarschuwen, omdat nu ook publiek duidelijk kan zien dat (bijvoorbeeld) een trainer is gewaarschuwd.

Bij een doelschop hoeft de bal niet meer eerst het strafschopgebied verlaten te hebben voordat de verdedigende partij de bal mag spelen. Door dit aan te passen wordt een vervelende regel (die veel spelers overigens niet eens kennen) aangepast: de bal mag nu bij het nemen van een doeltrap door niemand gespeeld worden van zowel de aanvallende als verdedigende partij. Hierdoor is het voor de aanvallende partij eenvoudiger om druk te zetten rond het strafschopgebied.

Bij een verdedigende vrije schop binnen het strafschopgebied hoeft de bal niet eerst het strafschopgebied verlaten te hebben voordat de verdedigende partij de bal mag spelen. Deze houdt hetzelfde in als de vorige wijziging.

Het ABBA systeem bij strafschoppen wordt niet doorgevoerd. Het blijkt dat de regel te lastig werd bevonden.

Handsballen worden volgend seizoen duidelijker beschreven waardoor de IFAB discussie rondom handsballen probeert af te laten nemen.

Fair play wordt verder gestimuleerd door bijvoorbeeld een scheidsrechtersbal te geven wanneer een scheidsrechter de bal raakt en deze bijvoorbeeld in het doel gaat, een kans daardoor wordt gecreëerd of een team de bal verliest.

Vanuit ons perspectief zijn dit stuk voor stuk prachtige aanvullingen en/of aanpassingen. Wij hebben wel onze bedenkingen bij de twee regels waarbij de bal het strafschopgebied niet verlaten hoeft te hebben voordat de verdedigende partij de bal mag spelen. Hoe wordt verder hervat wanneer de bal daarbij rechtstreeks in het eigen doel wordt geschoten?

 

Scroll naar boven